Forsiden

als-veteranklub.dk

 

         

 

Dansk Veteran Traktor Klub
Brørup - træffet
3. og 4. juli 2010 

Og hvad forstand har jeg så på traktorer? Ikke en hylende prutfis - men jeg synes de er noget af det smukkeste "brugskunst" der findes. Her et lille udvalg som "appetitvækker" 

   

Allerede uden for indhegningen startede det godt! Her en Morris 8 (vågn op formand!), og inden for på pladsen blev det såmænd ikke ringere. Men nu var det jo traktorer det drejede sig om.

  

Volvo T23 fra 1948 og T25 fra 1953. Ikke den store forskel, men jeg fandt da ud af at betegnelserne henviser til hvad brændstof motorerne kan køre på.

   

Mange af traktorerne vises med tidstypisk udstyr, hvilket efter min mening først rigtigt gør det spændende. Langt til nutidens vendeplove! Bolinder-Munktell fra 1957 med kæder. Svensk stål af bedste kvalitet til vanskelige jorder.

  

Her er det så dansk stål af bedste kvalitet: Bukh-fabrikken i Vordingborg nåede angiveligt kun at producere ca. 48 stk. af denne gule 6-cylindrede Hercules fra 1967. Bukh´s gule serie bestod af Juno, Jupiter og Hercules. Til højre en yderst sjælden original Bukh D30-truck fra 1959 med bagudvendt sæde og rat. Læs helt historien om det fantastiske danske traktor-eventyr i f.eks. Jørgen Kjær's "BUKH-den danske traktor".

  

Hvem kender ikke en Ferguson? Ferguson havde jo som bekendt ideerne og Ford pengene. Det kunne de ikke blive enige om i længden, men Ford fortsatte med at producere. Det kom der historiens største erstatningsag ud af.  Få hele historien i Jørgen Kjær's "Den grå slider".

Ferguson TEA 20 1955 gartnerimodel med smalle hjul, der stadig anvendes den dag i dag. Til højre en Ford 2N fra 1946 med original Ford èn-armslæsser type 19-227.

  

Hvad med en èt-hjulet græsklipper med motor i hjulet? Eller en yderst sjælden Primus 1939 fra Berlin?

     

Her er der en "hitte-påsom" mand der har udstyret sin Massey-Ferguson med et passagersæde til liften, endda med tag. Hvad mon "Lovens Lange Arm" siger til den idé?

  

International Harvester "multi-blæksprutte" der klarer det hele i én arbejdsgang! Den idé er åbenbart ikke af nyere dato!

  

Ved siden af en 1975 John Deere 6 cylindret model 6030 med turbo og intercooler føler man sig lille, meget lille. Ford County Super 6 fra 1968 er nu heller ikke af de små!

  

En Volvo 2650 fra 1987 vejer i nabolaget af 7 tons. Man skal nok ikke have en indkørsel med for tynde fliser!

Mekanisk Museum fra Hokkerup havde selvfølgelig en stand på pladsen. Jeg fik en lille sludder med Ans og Bart, men Bart var hurtigere væk end jeg kunne nå at trykke på udløseren. Han skulle hæve penge, for han havde købt en "Guldfugl" på auktion. Den kan du sikkert snart se på museet. Har du ikke allerede været der, synes jeg bestemt du skulle lægge vejen forbi. Du kan starte på www.mekanisk-museum.dk.

  

Sydals Traktorlaug fra Mjang har denne vogn, indrettet med 6 køjer. Råhygge for de 6 heldige. Andre forsøgte at gøre dem kunsten efter, og disse gutter var åbenbart fuldt ud tilfredse og lykkelige, og manglede ikke noget. Deres hvide skilt med "Sælges/Købes" var i hvert fald helt tomt. Åbenbart en sjælden race. Jeg kender i hvert fald ingen andre der ikke lige kunne bruge et enkelt køretøj til, eller bare en stump.

Det kan siges på mange måder og åbenbart også på flere sprog: "Vernünftige Leute setzen sich hier NICHT drauf, den anderen ist es VERBOTEN. Ingen hvinende unger med træsko og nasede fingre! Troede I at mandens bedste ven var hans hund? 

Kameraet drillede lidt. Derfor de mærkeligt belyste billeder. Vil du heller se det hele "au naturel" som man siger på udenbys, så går det løs igen den 14. og 15. august 2010 på Birkendegård ved Kalundborg. Eller se nærmere på www.dvtk.dk.

Godt vejr, glade mennesker! Der er vel ikke så meget andet at tilføje end: Prøv det selv snarest. Du må gerne invitere mig med. Jeg skal nok "ofre" mig!

 

Mojn

Poul

 

Tilbage til forsiden