Forsiden

als-veteranklub.dk

 

         

 

Jeg indrømmer det gerne, jeg er meget "Anglofil". Det skal helst have noget med England at gøre, for at jeg synes det er rigtig interessant. Planen var at tage en billigrejse for mig og mit kamera i forbindelse med min fødselsdag den 19.9., men konen ville med, og det har ingen af os fortrudt. Her lidt af vore oplevelser.


Goodwood Revival 18. - 20. september 2009

Revival betyder genoplive, i dette tilfælde "gamle" dage og motorsport. Goodwood Revival et verdens største og eneste motorsportsbegivenhed, hvor alt er som det var i 40/50/60 eller 70'erne. Alle besøgende bliver opfordret til at klæde sig ud som "dengang". Det var der ca. 85% af de 125.000 besøgende, der fulgte.

   

Billetterne kan kun købes i forvejen på nettet, og de billigste starter ved kr. 500,-, men det er én af de bedste fødselsdagsgaver, jeg har fået. Efter at have holdt i kø på en strækning af ca. 10 miles, mødte der os allerede på parkeringspladsen (dem var der nogle stykker af) et hårrejsende syns-/lydindtryk af to Spitfires og én B44-bomber. Ja, jeg kan mærke det endnu! Ved indgangen var der nok det eneste moderne, en storskærm, hvor  Mr. Bean blev vist mens han futtede rundt i sin kendte grønne Mini, mens publikum jublede! Hvilken start på dagen. Så var linien ligesom lagt og det blev faktisk bare bedre hen af vejen.

                                  


                                  

                                        

Der siges at være over 500 frivillige på "arbejde". Her er én af dem - en Marshal kan ses længere nede ved racerløbene. Hvad mener i om hippien? Sådan en Chopper har mange af os vist haft - I skulle ikke have smidt den væk - så kunne I have været med! Beach Boys-klonerne var nu heller ikke ringe.

                        

Her er en "god cigar", der sælger gode cigarer, og dagens fødselar og hans viv. Outfittet var købt i vores nærmeste Røde Kors-butik: Konens tøj kr. 35,-, hat kr. 60,-, Sir'ens sixpence kr. 35,-, jakke kr. 30,-, slips kr. 5,-. Dertil et par gamle bukser og sko samt et par "krigsmedaljer", en lånt taske, og vupti... dagens "hotteste" par! Det er da vist priser alle kan være med til. En skam at de sidste 15% af gæsterne ikke havde gjort sig den "ulejlighed" at klæde sig ud.

            

I løbet af dagen var der motorcykler og biler, der kørte rundt blandt publikum for at give et "ægte" billede af "gamle dage". Her en politibetjent i fuld uniform med sin stilægte Triumph.

  

Trafikken (her kører de ind på racerbanen) blev selvfølgelig reguleret af "ægte" betjente.

              

En Mini med appelsin-karrosseri! En gammel salgsbod for frugtjuice. Der blev kørt opvisningsløb for "skøre" småbiler.                      

   

Boderne var i mange tilfælde gamle varevogne. Fantastisk at så mange er bevaret. Sunday Times her handlede også med høretelefoner (i gammel stil). Så kunne man lytte til Goodwood's egen radiostation og følge banespeakerens udsendelse, uanset hvor man befandt sig. Det var en service os, der sad fast i bilkøen, også kunne benytte os af. Der var sat skilte op med radioens frekvens. De har selvfølgelig også deres egen TV-kanal, så alle de ulykkelige, der ikke kunne være til stede, havde mulighed for at følge med. Der er vel stil over drengen?

 

          

 

Fra ko til forbruger er åbenbart ikke noget nymodens begreb!

 

   

  

      

Almindelige biler var der selvfølgelig også mange af. Ja, en 1957 Chevrolet Bel Air Nomad er der kun produceret 6103 stk. af, så almindelig .....?

   

Her er det så hvor Hr. Formand roligt kan begynde at få vand i øjnene. Det er ganske vist "kun" en Morris 8, men det lugter da lidt af fisk! Personlig synes jeg nu at Austin A35'ren var ét af mine hits. Nuttet - nice.

  

En Ford Hot Rod og en "Chevy", der har deltaget i Peking - Paris rallyet. Fine sager.

                               

Afdelingen for småbiler.

     

Afdelingen for militærbiler.

         

Brandbiler - altid et sikkert hit. Her en Morris, der har været en del af fabrikkens egen Fire Brigade. Specielt vare- og lastbiler var der rigtig mange af.

  

  

   

   

Englændernes svar på FDM, AA Patrol Service (eller er det omvendt?). Havde man spørgsmål, var man selvfølgelig ikke overladt til sig selv.

                      

Havde man dækproblemer, kunne Michelin hjælpe, men hvad de brugte den lille vogn til, fandt jeg desværre ikke ud af. Skal man til Goodwood med sin racer, skal det selvfølgelig være med stil - hvad ellers?

           

Glamcabs - banens eget taxiselskab - havde selvfølgelig eget kontor ...

          

...eget værksted....

  

...egne biler....     

                 

...og egne chauffører....                                           "Ægte" hippier. Bilen kunne jeg nu godt bruge.

  

Scootere i massevis. Mon batteriet kan trække alle de lygter?

          

  

Track Records - fint ordspil. Her blev der spillet periodisk musik og indenfor blev der vist banerekorder.

  

  

Hylende politisirener - eller hvad med en tur banen rundt med en veterantraktor. Dem kørte der mange af. Det var faktisk umuligt at gå hele vejen rundt. Der var langt - rigtig langt.

  

Det tog faktisk disse "plæneklippere" ca. 1 minut og 23 sekunder at nå rundt og der var godt nok fart på, skulle jeg lige hilse at sige. Man havde indtryk af, at de bedre kunne lide at køre på græsset end på banen! Der blev ikke givet ved dørene. Heller ikke ved de større biler.

  

I løbet af dagen var der adskillige luftshows med gamle maskiner. Der er pits og en landingsbane i banemidten.

  

Èt af dagens absolutte højdepunkter: Englands bedste racerkører gennem tiderne, Sir Sterling Moss, giver her en smagsprøve på sine talenter. Ja og hold så lige på hatten! Manden er lige blevet 80 - ja 80!! Men han er stadig aktiv i veteransporten og selvfølgelig var der et løb til ære for ham. Der er lige udgivet bogen "Sterling Moss 80/80", der omhandler de 80 bedste biler, han gennem tiden har kørt i. Bogen koster 10£ og kan sikkert købes via Goodwoods hjemmeside www.goodwood.co.uk, der i øvrigt giver underholdning til adskillige timer. Jeg købte mit eksemplar i banens bogbutik, hvor jeg var lige ved at løbe ind i Mr. Bean. Stik lige den!

 

Gøgl fra gamle dage og masser af salgsboder med alt, hvad en veteran-entusiast kunne tænkes at få brug for.

 

Hvad med en ægte italiensk taske, eller en meget sjælden SS Jaguar, bygget i en meget kort overgangsperiode af Swallow Sidecar. Efter 2. verdenskrig var det ikke politisk korrekt at sælge noget mærket SS og så hed de bare Jaguar. Jeg turde slet ikke spørge hvad de ville have for den. Den ville ellers have pyntet gevaldigt i indkørslen!

  

Tourist Trophy vist med egen garage, tidstypiske biler og benzinanlæg med WW2 - piloternes foretrukne bilmærke - MG.

          

Hov, her er sørme moderne ting nr. 2, en telefonboks hvor "indmaden" var en pengeautomat. Moderne tider kamufleret!

          

Ved Goodwood startede den daværende Earl of March i 1936 racerløb og den nuværende bane er anlagt i 1948. I slutningen af 1960'erne blev den lukket pga støj og møg. I 1993 startede den nuværende Earl Festival of Speed, der er et grus-veteranrally på en 2½ km bane, "skåret" ud i parkens skov. For lidt over 10 år siden blev racerbanen renoveret med nænsom hånd. De gamle bygninger stod der heldigvis endnu. Det er nogle af dem I kan se her: gennemgang til pits, garageanlæggene ..... 

                         

.....udstilling om banen (Motor Show), benzinstationen ....

             

... der havde "dagens tilbud", en Sterling Moss Jag til kun 395£!!!.....

                                

....livets krydderi, masser af motorcykler..... det er åbenbart godt med øjne i nakken ....

  

..... en cykelsmed (så man hurtigt og stilægte kunne komme rundt på området) .... en Cylinder Head Shop (ja, der blev repareret topstykker, så man ikke måtte udgå af den grund) ....

  

.... der repareres på livet løs inden næste løb .... her en Norton (selvfølgelig), der vandt det ene løb .... 

         

.... en af banecyklerne (Matchless-teamet) ... BMW havde deres egen politibetjent til at passe på ...        

                        

.... en Indian-kører bør selvfølgelig være anstændigt påklædt, det siger vel sig selv. Er man barn, bør man vel også transporteres tidsmæssigt! Hvem pokker har sådan én stående? ....

            

Bilpitten (eller Paddock) med regler ved indgangen om, hvordan man skal klæde sig for at måtte komme derind. Det synes jeg bare er helt ok, mindre kan vel ikke gøre det. Der må vel være måde med hvem man lukker ind!

  

Fotograferne havde selvfølgelig deres eget ståsted. Føj for en grim sort bil der i midten. Den havde jeg ikke lige set. Sorry. Her lige et sidste billede til at gå hjem på. En vaks måde at sikre, at der ikke falder noget ned i motorens ædlere dele - og føj for en djævelsk larm.
Den opmærksomme læser har sikkert spottet de lidt mærkelige datoer - det var bare teknikken der drillede igen - igen!
Og så siges det, at "gamle" mennesker ikke har noget at ønske sig. Godt der snart kommer endnu en fødselsdag, for der er jo også Goodwood Festival of Speed .... og .... og .... Ja, men kan det blive meget bedre da? Ja, det tror jeg faktisk det kan - det bestemmer man lidt selv, tror jeg. Vi må ud og have én mere på opleveren!

Hej fra mig, og kvinden i mit liv - min viv!

Mojn

Poul

             

Tilbage til forsiden