Forsiden

als-veteranklub.dk

 

         

                                                                                                                                                                      

Tur til Zeppelin- og Garnisonsmuseet                 i Tønder den 7. 5. 2011

 

Hos mig er der (for det meste) ikke langt fra idè til handling. Et besøg i London og en folder fra biblioteket, og straks var der "lys i pæren" (man er vel uddannet elektriker!). Vi skulle da selvfølgelig tur til Zeppelin-museet i Tønder, for at se hvad Graf Zeppelin og hans håndlangere luskede rundt og foretog sig under 1. verdenskrig, i hvad der i dag kaldes "Soldaterskoven".

 

Zeppelin-museet (Manfred Petersen) blev kontaktet (flere gange), og en hytte blev reserveret i fald det blev dårligt vejr.

 

Formanden for Tønder Veteranklub (Dres) fik, efter flere telefonsamtaler, en skriftlig invitation, og selv om klubben havde deres årlige "pigetur" den dag, mente han nu nok vi kunne finde på noget.

 

Læs for øvrigt den oprindelige tur-invitation her. Så har du (måske) lidt bedre styr på, hvad det hele gik ud på. 

 

  

 

Som vi har gjort det flere gange før, mødtes vi på undertegnedes adresse, og der bredte sig straks en afslappet stemning og hygge ad libitum.

 

  

 

Selv om vi ikke var så mange, kan jeg forsikre at vi nød det hele.
Billederne her er også en hilsen til vort nu afdøde medlem Kurt, der er stærkt savnet til hyggeture som denne.

 

  

 

Da "Norti" havde problemer med sine "forben" (de var midlertidigt "amputerede", så han kunne få nye "sko" og pakninger), havde jeg i forvejen "tusket" mig til en plads hos Tove og Egon i deres Morris 1000. Tove var endda så flink at overlade mig sin plads, som i kan se af billederne.

 

  

 

Ikke alle kan jo følge med en Morris 1000 (der er åbenbart kun to stillinger på den gaspedal), så vi havde et kort stop undervejs for at samle flokken. Billederne afslører det: Det tager åbenbart en time at køre fra Rita i Sønder Hav og til Zeppelin-museet i Tønder! Vi havde en helt fantastisk køretur, hvor vi fik snakket en hel masse (ikke mig!), og nød naturens mange farver. For eksempel de gule rapsmarker.

 

  

 

Zeppelin-museet ligger i Tønders nordlige udkant.

Det med hytten (som her ses til højre) viste sig nu at være en rigtig god idè, for selv om det var fint solskinsvejr, blæse der en "pelikan".

 

  

 

Dres og hans kone kom forbi med champagne og kokosmakroner (kransekagen var udsolgt!).

Manfred holdt (hvad han kaldte) et kort indlæg om museet. Mine ører er stadig overbelastede, og det viste sig at det skulle blive endnu værre! Hvis i har højtalere tilsluttet, vil i for øvrigt kunne høre vore maver knurre. Madpakken lå og ventede på at blive sluppet ud af papiret.

 

  

 

Så skulle vi lige have madkurvene på plads og fotoapparaterne frem ......

 

  

 

  

 

............. inden vi kunne begive os ind på museet.

 

    

 

Udenfor museet er der opstillet en række militære ting, og selve "Soldaterskoven" med dens rester af Graf Zeppelins luftskibsbase er også et besøg værd. Vil i se mere så hent Skov- og Naturstyrelsens folder nr. 127 på biblioteket eller nettet. På nettet kan i også se mere om museet. 

 

  

 

Formanden siger mange tak til Dres og hans kone, mens de sidste er på vej ind .......

 

  

 

................ for at høre Manfred fortælle om hvordan zeppelin-basen så ud i perioden 1914-20, og hvordan Tønder Garnison så ud fra 1920 til 2003, hvor de sidste soldater forlod stedet. Manfred og hans svoger startede museet, og det de ikke ved, er ikke værd at vide. Manfred er en fantastisk historiefortæller, der med sin umådelige viden forstår at "fængsle" lytterne.

 

  

 

Vandtårnet i Tønder (model heraf ses nederst, midt i billedet) er 42m højt, og det kunne have stået inde i luftskibs-hangaren, så høj var den.

 

    

 

Der var fremvisning af en kort film i museets hygge-kaffé .............. 

 

  

 

........ inden vi gik ovenpå, for at se og høre om den enorme, og meget flotte samling "base-relaterede" ting.

 

  

 

 

  

 

 

  

 

Jeg tror, at hvis vi ikke havde sagt farvel, ville Manfred stadig snakke. Der var stort set ingen ende på alle de historier han kunne fortælle.

 

  

 

Efter al den viden trænger vi til kaffe. Uden går sådan er tur jo ikke! Jeg blev også budt på kage af Tove. Dejligt at der er nogen der sørger for én.

 

Derefter stod det medlemmerne frit for, hvad de ville bruge resten af eftermiddagen til. Undertegnede blev standsmæssigt transporteret tilbage til startstedet i den hvide Mercedes, i kan se på billederne. Tak til Henning for det. Vi fik da klaret de fleste af verdens problemer undervejs!

 

Bort set fra at Else og Werner´s Ford Zephyr kørte varm et par gange undervejs, havde vi  heldigvis ingen uhæld. Det viste sig senere at køleren simpelthen var tilkalket. Problemet blev løst et stykke tid derefter, ved at hælde en masse eddike i køleren. Else og Werner var aldeles "høje" af stanken et godt stykke tid efter.

 

Mange tak til alle der deltog, samt alle dem der tog så vel imod os.

 

Med venlig hilsen

 

Poul

 

Tilbage til forsiden