Forsiden

als-veteranklub.dk

 

         

  

Siden er under udarbejdelse

  

  

  

  

 

Oprindelige indbydelse

”Ta’ ud og se med” -  Als-veteranklub
Søndag den 17.6. 2012

”Foto-orienteringsløb” kl. 12.30 – 15.00
Kaffe og kage på Violvej 1, Sønderborg, kl. 15.00 - ?

 

Nej, vi skal ikke "ud og se med DSB". Til gengæld skal vi ud og se DSB (m. m.).

Meningen er, at i skal ud og fotografere de sidste ”spor” efter ”Amtsbanen” og ”Mommarkbanen” (DSB), samt søge efter gamle billeder af, effekter fra, eller historier om banerne, der dominerede Als fra 1898 – 1962.

Det hele tænkes udført som nedenfor angivet :

1.     ”Foto-orienteringsløb” søndag den 17.6. kl. 12.30 – 15.00. Det er meningen at i starter hjemmefra og kører ud ”i det blå” (eller grønne) for at fotografere, hvor i nu synes der måtte være noget interessant.

Dette er den ”officielle” foto-dag, men i princippet har i hele køresæson 2012 til rådighed. Jo før i begynder, jo færre blade er der på træerne, og jo mere kan man se af resterne af banerne. Lige så interessant som billeder, ville det være, om i kunne opsnappe sjove historier, der fortæller noget om banerne, eller livet i forbindelse med dem. Måske finde gamle fotos? Snakke med folk der bor i de gamle stationer, finde effekter fra banerne. Alt har interesse. Det er kun jeres fantasi der sætter grænserne.

2.     Kaffe og kage søndag den 17.6. kl. 15.00 hos undertegnede, Violvej 1, Sønderborg. Medbring selv stole. Tilmelding nødvendig senest 13.6. af hensyn til kagen (angiv hvor mange i kommer). Er der nogen der ikke når at tilmelde sig, er de velkomne alligevel. Husk så selv at tage kage med (kaffen skal vi nok sørge for).

 

  

A: Goethesgade/Sønderborg, PM, medlem 09.            B: Strandvej/Sønderborg, PM, medlem 09.

 

Billede A er taget hvor Mommarkbanen (ikke Amtsbanen!) krydsede Goethesgade/Sønderborg. Banen gik fra hovedbanegården, nu rutebilstationen, bag om villaerne på Kongevej. Hvem finder ud af om husene på Ahlmannsvej eksisterede dengang? Og hvis de gjorde, hvilke haver blev der så taget et stykke jord fra til banen? Dem på Kongevej, eller dem på Ahlmannsvej? Var vejovergangen sikret med bomme?

Billede B er fra Strandvejen/Sønderborg, hvor havnesporet bøjede fra Strandvej og op forbi det tidligere Teknikum i retrning af hovedbanegården. Det var for øvrigt dette stykke af Amtsbanen der blev indviet først, da en med faner og grønt pyntet togstamme på 9 vogne og 2 lokomotiver, den 6. februar 1898, kørte med banens "spidser" fra slotspladsen til hovedbanegården. "Spidserne" var i dagens anledning ankommet med regeringsskibet Sperber til Dampskibspavillionen. 
Senere blev der på dette sted (hvor fotoet er taget) etableret et skiftespor, så kultoget kunne køre langs Strandpromenaden, over den østlige del af campingpladsen og til den nye "gasanstalt" på Skovvej. Hvem kan fortælle historier om den gamle og den nye "gasanstalt"?

 

3.     Billederne skal tages med et digitalt kamera eller en mobiltelefon. Dette gør den videre proces meget nemmere. Har i ikke ét sådant, så lån ét ved familien eller venner. Billederne skal mærkes så man kan se hvor de er taget. Mærk dem med initialer og medlemsnummer, som vist.

4.     Billederne sendes så til undertegnede så hurtigt som muligt, og senest når køresæsonen er slut. Vil i overføre billeder allerede den 17.6. så husk det nødvendige kabel (fra kamera til computer). Har i ikke selv lige så megen rutine i det med computeren, så ring til undertegnede, så ser vi på sagen sammen (det vil i praksis sige, at jeg får Thomas til det!).

5.     Når køresæsonen så er ovre, er det meningen at jeg samler det hele og laver et ”foredrag” til en af vore tirsdags-aftener i vinteren 2012/13, hvor resultatet af jeres anstrengelser så fremvises.

6.     Til den der kommer med det bedste, mest sjældne billede, eller mest sjove historie, vil der være en flaske rødvin, som klubben spenderer.

Biblioteket har sikkert bøger om emnet i kan låne. ”Jernbanerne på Als” og ”Amtsbanerne på Als 1898-1933” er to gode bud. Lokalhistorisk Arkiv vil med garanti ligge inde med brugbart materiale. Ellers er der jo internettet.

Se mit telefonnummer og e-mail-adresse på vores medlemsliste.

Håber at se så mange af jer som muligt. Husk tilmeldingen. Held og lykke derude.

Med foto-hilsen

MisterPNorton

 

PS: Fred fra Vibøge har haft kontakt til Lokalhistorisk Arkiv i Lysabild og Tandslet. Jeg synes vi skal lave en køretur derud i nærmeste fremtid. Finder i andre ting, der ligefrem "skriger" på at blive udforsket, så sig endelig til. (lav et link til siden "Lysabild arkiv")

                                                                                                                                                                    

Tilbage til forsiden